Over mij

Inge Bos

Je rouwt, je hebt verdriet maar je weet niet hoe je er tijd voor moet maken, wat je ermee aan moet. 

Rouw hoort bij het leven maar ieder mens gaat er anders mee om. Rouw is een antwoord geven op het verlies van iemand of íets. Emoties kunnen je overspoelen of je hebt het idee dat je niets voelt. Door de rouw, het verlies, te verweven wordt het meer van jou en krijg je meer grip. 

‘Ik hoopte dat het over zou gaan, nu ben ik blij dat ik het kan voelen.’

Ik geloof dat door aandacht te geven aan het verdriet, op jouw tempo, je leert. Door te erkennen dat het rouw is, dat het verlies blijft en dat het bij je hoort… helpt het je verder. Door het weven wordt het meer iets van jou. En ik help je daarbij.

Het woord dood krijg ik nog steeds met moeite over mijn lippen. Direct voel ik iets in mijn buik. Mijn ouders leven niet meer. 17 was ik toen mijn vader plots dood was en 34 toen mijn moeder overleed.

Naar het verlies van mijn vader kon ik niet kijken. Wat je niet ziet is er niet. Ik zat vast in de overtuiging dat als mijn vader er niet is, ik niet meer gelukkig zou kunnen zijn. Na de dood van mijn moeder kon ik de verlieskant wel beter zien en voelen.

Niet alleen de dood, ook verhuizingen in mijn jeugd hebben veel impact op mij gehad. Maar ook de gebroken harten die ik heb gevoeld waren r(a)ouw. Door mijn eigen ervaringen, heb ik ervaren hoe ingewikkeld rouwen is.  Als ik in die tijd had geweten wat rouwen was, was het mij misschien wat gemakkelijker afgegaan. 

Mijn levensverhaal en de ervaringen van hoe verloren ik mij heb gevoeld in de verschillende situaties en periodes in mijn leven kan ik nu inzetten om anderen te steunen.

Tijdens het werken als manager in de verstandelijk gehandicapten zorg heb ik de opleiding verlies en rouw begeleiding gevolgd bij het Landelijk Steunpunt Verlies in 2015. Daarnaast heb ik verdiepingsopleidingen bij het Land van Rouw, Phoenix en de eerste verdieping gevolgd.

Binnen de zorgorganisatie heb ik trainingen ontwikkeld en gegeven over rouw. “Rouw wat doet dat met jou?”. Gericht op bewustwording bij de medewerker over eigen coping. Dit is nodig om goed aan te kunnen sluiten bij de cliënt. Daarnaast heb ik verschillende gesprekken begeleid waar rouw in teams speelde onder andere vanwege; sluiting van een afdeling, verandering van teamsamenstelling, overlijden van een collega etc.

Verliesverweving

Ik kan je helpen, je laten ervaren, laten voelen dat rouwen normaal is.

Samen onderzoeken we hoe het met je gaat. Welke emoties voel je, welke gedachtes heb je en hoe gedraag je je. Erkennen van het verdriet is belangrijk zodat je daarna kan zien wat je beweging is en hoe je ermee om gaat. Het duale proces van de 2 kanten verlies en herstel. Ik luister en geef je richting. Ook kijken we waar het gedrag, de gedachten en gevoelens vandaan komen, gebruikmakend van jouw levenslijn. De manier waarop je met verlies omgaat is vaak te herleiden uit hoe je hebt geleerd om te gaan met verdrietige situaties in je vroege jeugd.

Ik ga je helpen om je verlieservaring onderdeel te laten uitmaken van jouw leven, op zo’n manier dat het erbij hoort.  Door goed naar je te luisteren en je te zien, nuchter en eerlijk maar warm en met humor, ondersteun ik je in het verwevingsproces.

Wil je jouw verlies verweven?

Vraag hier een kennismakingsgesprek aan
(per mail, Whatsapp of telefoon). Wanneer dit goed voelt, help ik je graag verder.

Inge Bos
06-13854599 | info@verliesverweving.nl

8 + 14 =